Szabó Gyuri bácsiról a fél ország hallott már, gyógynövényeit is egyre többen használják a gyógyulás reményében.

A gyógynövények ősi istenadta gyógyszerek, melyek tudóit, ismerőit az emberek mindig is tisztelték, becsülték. A gyógynövények ismerete pedig szellemi örökségként szállt apáról fiúra, anyáról leányra. Ők voltak a füvesemberek, a javasasszonyok. Ez az ősi tudás évszázadok “gyűjteménye”, tapasztalata.

Mára már csak 20-25-en lehetnek, akiket a gyógynövények tudóinak mondhatunk.  Köztük van Szabó Gyuri bácsi is, aki Bükkszentkereszten él és gyűjti a gyógynövényeket. Ő a nagyanyjától, Bori nénitől szerezte a gyógynövények ismeretét, Bori néni az anyjától, az pedig a nagyanyjától tanulta a gyógyítást.

Szabó Gyuri bácsi

Gyuri bácsi több mint 150-féle gyógynövényt ismer és alkalmaz. Gyógyteái számtalan betegséget enyhítenek, többek között a cukorbetegséget is.  Ma is aktívan járja az erdőt, gyűjti a gyógynövényeket, járja az országot és a gyógynövények áldásos hatásairól tart előadást.

Eddig két könyvet adott ki : A bükki füvesember és a Javasasszony unokája c. könyvet, és idén megjelent a 2012. évi egészségnaptára is.

És hogy a tudás ne vesszen kárba, tanítja Zsuzsa lányát, hogy majd ő vigye tovább az apai, dédnagymamai, szépanyai örökséget.

Részlet a könyvből

Részlet A bükki füvesember gyógynövényei c. könyvből

A bükki füvesember gyógynövényei c. könyvében olvashatunk a gyógynövények történetéről, a magyar gyógyfüves gyógyításról, a teakészítés “szabályairól”, arról is, hogy mit mivel keverhetünk össze és hogyan készíthetünk tinktúrát a növényekből.  Külön veszi a betegségeket, például az allergiára, a bőrbetegségekre, cukorbetegségre, emésztési problémákra, érrendszeri-, légzőszervi betegségekre ajánl füveket.

Nőknek,  férfiaknak, babaváróknak is külön fejezetet szentel.

Végül felsorakoztatja legkedvesebb gyógynövényeit (65-féle) is,  gyönyörű rajzokkal díszítve, abc-sorrendben.

A bükki füvesember gyógynövényei c. könyvhöz   a Gyepű most ajándékba küld egy  Magyar Gyógynövénymag Keveréket! (a készlet erejéig)