Domonkos László Budapesten élő kortárs író, közíró, esszéista. 19 történelmi kötete jelent meg, melyek a magyar történelem „fehér foltjaival”, elfelejtett, de méginkább elhallgatott, meghamisított tényeivel foglalkoznak.

A 2011-ben kiadott „Francia Kiss Mihály élete és halála” című könyvében a Rongyos Gárda egykori legendás harcosának állít méltó emléket.

Francia Kiss Mihály (1887-1957) magyar katona, a Rongyos Gárda szervező parancsnoka és a magyar gerilla hadviselés specialistája volt. A II. világháborút követően háborús és egyéb bűncselekmények miatt 1948-ban halálra ítélték, az ítéletet hosszú bujdosása miatt 1957-ben történt elfogását követően hajtották végre.

Francia Kiss Mihály katonai karrierje 21 évesen indult, harcolt Szerbia ellen, majd az orosz, olasz frontokon. 1919-ben azzal szerzett hírnevet magának, hogy egy áprilisi éjszaka beosont az italozó Vörös Gárdisták közék, ahonnan megszöktette édesapját és Héjjas István testvérét, Aurélt.  1919 novemberétől a Héjjas-különítmény tagjaként részt vett a fehérterrorban.

Domonkos László nehéz, de szép feladatot vállalt magára könyve megírásával, hisz az évtizedek alatt kialakult rágalmaktól és hazugságoktól megtisztítva kellett reális képet alkotnia a korról és a Rongyos Gárda harcairól. Hogy mi is volt a Rongyos Gárda és kik alkották? A Rongyos Gárda 1818-ban alakult meg az I. világháborút megjárt tisztekből és katonákból, szegény napszámosokból, illetve a Székely Hadosztály maradványaiból. Egy olyan önszerveződő fegyvereses csapat, mely célja a kommunistákkal szembeni ellenállás, a trianoni békeszerződésben elcsatolt területek megvédése és visszaszerzése.

Francia Kiss Mihály, mint a gerillataktika magyar specialistája, számos megtévesztő taktikai elemet vetett be ténykedése során. Az általa vezetett gárdisták egy darab géppuskával rendelkeztek, melynek helyét állandóan változtatva hitették el a határ túl oldalán levőkkel, hogy több tucat fegyverük van. Hasonló taktikai húzásuk volt, hogy tüzeket gyújtottak az osztrák állomáshelyek körül, s az ellenség ezután rendre elmenekült a vélt túlerő miatt.

Domonkos könyvében tulajdonképpen nemcsak Francia Kiss Mihálynak állít emléket, hanem mindazoknak, akik névtelenül, vagy nevesítve harcoltak a Rongyos Gárdában.

Domonkos így vall könyvéről: „A magyarság torzítatlan történelmi emlékezetében egészen kivételes hely illeti meg a XX. századi nemzeti önvédelem egyik legkiválóbb harcosát, Francia Kiss Mihályt, akinek egész életét a hazájáért-nemzetéért vállalt hősies küzdelem töltötte ki. Halálának ötvenedik évfordulóján az a legkevesebb, amivel e rendkívüli ember emléke előtt tiszteleghetünk, hogy – legalább egy szerény méltatás keretében – felidézzük életútját, hadi érdemeit és végső mártíriumát, egyúttal kihantolva valódi lényét a kommunista propaganda által rászórt rágalomözön alól.”

Domonkos László: Francia Kiss Mihály élete és halála c. könyv 15% kedvezménnyel kapható a Gyepűben!