Dr. Deák Sándor (1947- ) belgyógyász szakorvos. Orvosi pályafutását az Orosháza Kórház Belgyógyászatán kezdte, ahol pár éven belül belgyógyász szakorvosként folytatta munkáját, s jelenleg is vállalkozó belgyógyászként dolgozik. A természetgyógyászatban szerzett jártasságát napi munkája során a betegek gyógyítása területén is felhasználja, valamint kutatási eredményeit könyveiben teszi közzé az érdeklődök számára.

A 2007-ben kiadott „Gyógyítás fény- és színterápiával” című munkája a polarizált fényű gyógylámpával történő kezelések és kutatások területén elért eredményeinek összegzése.

Fény nélkül nincs élet, hiszen a fény földi életünk nélkülözhetetlen eleme. A testünket alkotó mintegy 60-80 milliárd sejt a napfény energiáját használja fel számtalan biológiai, sejtműködés-fenntartási folyamatban. A történelem során a fényt és a színeket többféle módon használták gyógyítás céljából. A fénnyel való gyógyítás első fényforrása a természetes napfény volt, melyet már az ókori Egyiptomban is alkalmaztak orvosi kezelésekhez. Bár a napfény-terápiának ekkor még nem volt tudományosan alátámasztott magyarázata, gyógyító hatása egyértelműen megmutatkozott. A fényterápia első mesterséges fény felhasználásával történő alkalmazása Niels Ryber Finsen nevéhez fűződik, aki 1892-ben szénívvel dolgozott a bortuberkulózis kezelésében, s munkájának elismeréseként 1903-ban Nobel-díjat kapott és a „fotóbiológia atyjaként” vált közismertté. Az eltelt egy évszázad során a fényterápia számos eredményt mutatott fel. A polarizált fényterápia kidolgozása dr. Fenyő Márta biofizikus, lézerspecialista nevéhez fűződik, aki készüléket „Evolyte” lámpa néven hozta forgalomba. Ennek módosított változata a „polarizált fényű gyógylámpa”, melynek gyakorlati útmutatója dr. Deák Sándor: „Gyógyítás fény- és színterápiával” c. könyve.

A gyógyításban a legjótékonyabb hatású a polarizált és teljes spektrumú fény. A szerző ismerteti azon gyakori betegségeket, melyek a polarizált fényű gyógylámpa-kezelés által eredményes gyógyíthatóak. Saját tapasztalatán alapuló terápiás útmutatást ad a polarizált fényű lámpa otthoni használatához, részletezi az egyes betegségekhez fűződő kezelések módszerét, a kúra időtartamát, mikéntjét. Deák Sándor nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy a kezelés megkezdése előtti konzultáció kezelőorvosunkkal az eredményes és sikeres gyógyítás érdekében elengedhetetlen.

A fényterápia az emberi szervezet öngyógyítását aktivizálja, hozzájárul az immunrendszer fokozatos erősödéséhez. A polarizált fény megfelelő módon végzett, napi néhány perces alkalmazásával csökkenthetjük gyógyszerfogyasztásunkat, mérsékelhetjük az egyes gyógyszerkészítmények nem kívánatos mellékhatásait, valamint a gyógyszerfüggőség veszélyét is.

Deák Sándor könyvében bemutatja, hogy a polarizált fény hatása hogyan erősíthető fel színterápiás szett alkalmazásával, ugyanis a fáradtságnak, rossz közérzetnek, anyagcserezavaroknak, gyenge immunműködésnek, valamint minden testtájéknak illetve betegségnek megvan a maga színe. Így az arc környéke a lila, a mellkas terület a kék és zöld, a has és gyomor környéke a narancs és sárga, a toroké pedig a kék. Természetesen nemcsak testrészek, hanem elsősorban betegségek, tünetek alapján választhatjuk ki a megfelelő gyógyító fényterápiát.

Dr. Deák Sándor gyakorlati útmutatásainak betartásával a fényterápia a mindennapi személyes egészséggondozás pótolhatatlan részévé válhat.

Dr. Deák Sándor: Gyógyítás szín- és fényterápiával c. könyve kapható a Gyepűben.