Dr. Oláh Andor (1923-1994) gyógyítói, orvosi pályafutását a békéscsabai kórházban alapozta meg, majd háziorvosként tevékenykedett. Érdeklődése hamar a népi orvoslás, a természetgyógyászat felé fordult. Már 1953-ban, 30 éves korában elkezdte gyűjteni a magyar népi orvoslás adatait, mégpedig a kórházban fekvő falusi betegektől. Emellett szakirodalmi tanulmányokat folytatott a témában, és az összegyűjtött anyagokat rendszeresen publikálta cikkek, tanulmányok, könyvek formájában, hogy a nagyközönség is elérhető ismeretekhez jusson a természetes gyógymódok tekintetében. Behatóan tanulmányozta a német, angol, francia nyelvű természetgyógyászati szakirodalmat is, s orvosi praxisán belül is egyre szélesebb körben alkalmazta a természetes gyógymódokat. A népi orvoslás és természetgyógyászat témakörében több mint 20 könyve látott napvilágot.

A rák a huszadik század „pestise”, nem más, mint a természet büntetése az emberre azért, mert eltér a természet rendelte táplálkozástól és életmódtól. A rák nem válogat, nemre, földrajzi régióra való tekintet nélkül bárkit érinthet. Hajlamosító tényezői a káros szenvedélyek (alkohol, dohányzás, drogfogyasztás), stressz, helytelen táplálkozás immunrendszert gyengítő hatásában keresendőek.

Oláh Andor bemutatja könyvében az ember egészségét és gyógyulását biztosító természetgyógyászat testi-lelki-szellemi módszereit. Mindezt teszi tudományos igénnyel, de olvasmányosan, a laikus olvasó számára is közérthetően. Bemutatja a rákbetegséget, kialakulásának menetét, megelőzési és gyógyítási lehetőségeit a természetes életmód és gyógymódrendszerre alapozva. Ismerteti a reformtáplálkozást, a rákellenes diétát, de szól a jóga, meditáció, relaxáció hasznáról is és a különféle gyógynövények gyógyászati alkalmazásáról, valamint a személyiségfejlesztés fontosságáról. Aki teljesen helyre akarja állítani egészséget, immunrendszere működését, valamint hosszú távon szeretné megőrizni azt, számára egyedüli út a természetes életmód és gyógymód intenzív követése, alkalmazása. A test táptalaj, a legtöbb dolog testünk táplálásától függ, még a felfázás sem a baktériumoktól van, mert a baktériumok mindenütt ezrével nyüzsögnek. Állandó méregtelenítés mellett vegyes étrend helyett vegetáriánus táplálkozás, kémiai gyógyszerek helyett gyógynövények, fény-, víz- és légkúrák, rendszeres testmozgás, elégséges pihenés, az alvás mellett relaxációs gyakorlatok formájában is. Mindehhez nyújt segítséget Oláh Andor „A rák természetes gyógymódja és megelőzése” című könyvében. A méregtelenítés alatt az izgató- és nyugtatószerek (kávé, tea, szeszek italok, dohányzás, konzervek stb.) teljeskörű elhagyását hirdeti. A vegetáriánus reformétrend, léböjtkúrák, gyümölcsnapok irányelveit is lefekteti könyvében. A gyógyításban a fitoterápiát, a gyógynövényekkel való gyógyítást helyezi előtérbe (hagyma-, retekkúra, tisztító, izzasztó és erősítő kúrák stb). Az emberek a természet gyermekei, így az elemek (föld, víz, tűz, levegő) gyógyító hatásának igénybevétele természetesnek kellene hogy legyen (vízkúrák, úszás, napozás, fénykúrák, agyagborítások stb). A mozgás mind aktív, mind passzívabb formái, a talpmasszázstól a sétákon, a tajcsi gyakorlatokon át a dinamikus testmozgásig szükséges napi szinten az egészséges szervezet működéséhez. Az alvás éjfél előtt kezdődjön meg és legalább 7 órát aludjunk éjszakánként, emellett az ellazulás számos formája vehető igénybe, mint relaxáció, autogén tréning, jóga. A jóga légzésgyakorlatai, a meditáció lelki gyakorlatai (pozitív gondolatok, mantrák, éneklés, zenehallgatás) mind-mind hozzájárulnak testi-lelki egészségünkhöz, de elengedhetetlen a folyamatos személyiségfejlesztés is tudatos olvasás, önmegvalósítás, szellemi képességek fejlesztése által.

„A rák természetes gyógymódja és megelőzése” című könyv útmutatásai alapján megszabadulhatunk rossz szokásainktól és újabb, jó szokásokat vezethetünk be mindennapi életünkbe. Tudatosíthatod magadban, hogy nem beteg lettél, hanem beteggé tetted magad, tehát minden rajtad áll. Sokan azt hiszik, hogy a szokások nem változtathatóak meg. Kemény, kitartó munkával minden elérhető, nincs lehetetlen. Az emberpusztító és önpusztító mérgezés helyét át kell, hogy vegye a természet- és emberkímélő módszerek alkalmazása a gyógyászatban is. Oláh Andor hisz abban, hogy a természetgyógyászat, a természetes orvoslás és egészségmegőrzés nemcsak a régmúlt, hanem a jövő orvostudománya is.

A komplex természetgyógyászatot képviselve Oláh Andor az elsők között hozott létre Magyarországon életreform klubot és természetgyógyászati egyesületet.

Dr. Oláh Andor: A rák természetes gyógymódja és megelőzése című könyv kedvezménnyel kapható a Gyepűben!