Világtalálkozóvá nőtte ki magát az Erdélyország az én hazám” rendezvénysorozat, melyet idén negyedszerre szerveznek meg a verőcei Csattogó völgyben, júl. 2-4.ig. A rendezvényre magam is kezdetektől járok, egyrészt erdélyi származásom miatt (full székely vagyok, gyerekek!, családostól mindenestől!), másrészt a Gyepű Könyvesbolt képviseletében. A rendezvény főszervezőjével, ötletgazdájával beszélgetek:

Ernő: Honnan jött az ötlet, hogy összehozd a külföldön illetve az anyaországban élő székelyeket?

István: 2006. májusában jutottam arra, hogy kéne tartani évente egyszer egy nagy találkozót a közös összetartozás jegyében a hazájukat elhagyó erdélyiek számára. Én személy szerint azért foglalkoztam ezzel a gondolattal, mert én is közéjük tartozom.

Ernő: Hogyhogy? Mesélj.

István: A szüleim mindketten Székelyföldről kerültek Csonka-Magyarországra, ahol megismerkedtek és fészket raktak. Egyetemistaként élvezettel olvastam Orbán Balázs Székelyföld leírása című 6kötetes művét. Orbán Balázs és szüleim elmesélései vezettek arra az elhatározásra, hogy 20 éves „pesti srácként” elinduljak felkutatni a gyökereimet Erdélyben.1981-1989 között én mindig ebbe a Ceausescu- féle politikába ágyazott országba kívánkoztam, és ha tehettem, ide jöttem. Így ismerkedtem meg rengeteg emberrel, akik közül sokan kényszerűségből hagyták el a hazájukat, és 1989 után meg még többen mentek el.Az ezredfordulón csak az anyaországban több, mint 200ezren kerestek maguknak otthont. Így jött később az ötlet, hogy mindenképp szükség van egy úgymond világtalálkozóra.

Ernő: Milyen programokkal várjátok idén az idelátogatókat?

István: Idén az eddigi legszínvonalasabb programsorozatot állítottuk össze. Több100an lépnek fel a 64 program során. Lesz néptánc reggeltől estig, a zenéről Hunyadi Péter és zenekara, a kárpátaljai Kokas banda, és az erdélyi Siculus együttes gondoskodik. A Nagy Színpadon a táncos-komikus, könnyűzenei műsorok, és a poétikus előadások lesznek, fellépőink: Ismerős Arcok, H-599, Elleborum és a Váci Ifjúsági Fúvós zenekar, Dancs Annamari, Székely Góbék, Sebestyén István, Imrédy Péter, Simó József, ifj. Tompó László, Váradi Péter Pál- Lőwey Lilla, Szentegyházi táncosok és zenészek késztetik majd a közönséget csürdöngölőre. A Kis Színpadon kerekasztal beszélgetések lesznek, főbb témáink: Trianon, Erdély 1989-1990es eseményei, Székelyföld jövője, Erdélyiek a nagyvilágban. Petrás Mária keramikus és Simó Szabolcs fafaragó tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők. Júl. 3-án Műszaki-, Gazdasági-, Természettudományi Konferenciát tartunk. Az Ifjúsági Sátorban vetélkedők, szórakoztató műsorok, bábelőadások, ügyességi játékok, kézműves foglalkozások lesznek. A sport szerves részét képezi a tábori életnek, horgászni, focizni, kosárlabdázni, kézilabdázni, íjászkodni, teniszezni, tollasozni, sakkozni lehet, csoportos túrázni, nem utolsó sorban a verőcei homokos Duna-parton lubickolni. Vasárnap Ökomenikus Istentiszteletet tartunk, aztán egy különleges programunk lesz, a Szent Jakab kagylónál Simó Szabolcs fafaragó kopjafákkal szimbolizál „Vándorok” emlékművének lesz az avató ünnepsége, mely a világon szétszórtan élő erdélyiekről emlékezik meg. A fesztivál fővédnöke Böjte Atya.

Várunk mindenkit erdélyi vendégvárással tehát Verőcére, a Csattogó-völgybe! Útravalóul pedig fogadják szeretettel a gyergyóditrói plébánia székelykapujára pingált sorokat, amely egyben a rendezvényünk lelkületének hű kifejezője is: „Őseidnek szent hitéhez /Nemzetséged gyökeréhez, /Testvér, Te ne légy hűtlen soha”

Akik már voltatok, írjátok meg élményeiteket a hozzászólásban, mind észrevételeiteket, esetleg kritikáitokat és főleg azt, hogy mi tetszett leginkább, miért mentetek/ fogtok elmenni!