Ilyen korszak az 1900-1910-es évek Magyarországa, és aki kedveli a századforduló békebeli hangulatát idéző romantikus irodalmat, az nem fog csalódni Fábián Janka regényében.

Fábián Janka Az angyalos ház című regényével visszarepít az 1910-es évekbe. Az egyetemista Zsuzsa idős „barátnője”, Hilda néni visszaemlékezésein keresztül elénk tárul a boldog békeidők egy szelete. Egy budai társasház tisztes polgári családjának hétköznapjait megismerve ízelítőt kapunk a kor Budapestjéből, néhol illusztris emberekkel is „találkozunk”. A történész végzettségű írónő érinti a korszak történelmi eseményeit, az első világháború kitörésének első pár napját.

Budapest anno - az angyalos ház?

Budapest anno

A téma örök: a szerelem, a szerelem okozta mámor és kín – híven a romantikus regények vonalvezetéséhez. A történet mindamellett nem csupán egy szerelem kibontakozását gördíti elénk, bár ez indítja a lavinát; a történetek kerete a ház, ahol a cselekmények zajlanak, ahogyan azt az akkoriban fiatal lány, Hilda néni szemszögéből láthatjuk.

Egy hölgy a boldog békeidőkből

Egy hölgy a boldog békeidőkből

Izgalmas és fordulatos regényt tarthatunk a kezünkben, mely csupa váratlan helyzettel szolgál; az író nem sejteti a dolgok végkifejletét, ezért hát ne is „nyomozzunk”, hagyjuk magunkat sodródni a történettel, mely Fábián Janka érzékletes leírásainak köszönhetően garantáltan a fotelbe szögez minket.

Fábián Janka: Az angyalos ház c. könyve kapható a Gyepűben!