Az első kötet: Zagolni zabad 18éves koráig, a második: A szabadság zaga 30 éves koráig és a harmadik Maradni zabad 60 éves koráig követi végig az eseményeket. Hihetetlen akaraterőről, pozitív gondolkodásmódról, az élet szeretetéről és a saját nemzetéhez való ragaszkodásról győz meg minket, amellett humorosan, olvasmányosan ír. A visszaemlékezést családi fényképek is kiegészítik.

Nádasdy Borbála nem a grófkisasszonyok szokványos “szürke”hétköznapjait élte. Talán, ha egy másik korban születik. Ő nem sokáig élvezhette az arisztokratáknak kijáró tiszteletet és megbecsülést. Túléli a családja tönkretételét, emelt fővel veszi tudomásul, hogy anyja, a grófnő takarítani kényszerül, ő pedig Honthy Hanna öltöztetője lesz az “új helyzetnek” köszönhetően.  Az ’56-os forradalom alatt Budapesten él, szemtanúja az eseményeknek, majd 17 évesen Ausztriába menekül, nem lévén más kiút. Beilleszkedik az új hazájába, találkozik mindig jószándékú segítőkkel, színművészetet tanul, és ünnepelt filmsztár lesz. De mindennek hátat fordít a szerelem miatt, és Franciaországban telepszik le.  Imádott szüleit 8 évig nem látja, ez és a honvágy okozza számára a mindennapi gondokat.  Férje elhagyja, “padlóra” kerül, de ismét talpra áll. Ahogy az egy grófnőhöz illik. Hullamosó, pénztáros egy lemezboltban, pincérnő…A második férjével mai napig boldogan él. Szülei is kiköltöznek, de apja, a gróf belerokkan az emigrációba. Évekig nem mehetnek haza. Amikor végre hazamehet, már van egy nagyobb meg egy kisebb fia, mindenüket elvették, de ráadásul tönkre is tették a birtokot, a kúriát, ahol éltek. Mégis találkozik ismerősökkel. 39évesen balett-oktató lesz.

Nádasdy Borbála grófnő

Nádasdy Borbála grófnő ma

Az emigrációban mindig gondot fordított arra, hogy más nemzet megismerje a magyart a gulyáson túl is. Hihetetlen szenvedéllyel védte a saját nemzetét. Csodálhatjuk tartásosságát és kitartását, humorérzékét, írásai nyomán bepillantást nyerhetünk egy vérbeli arisztokrata életébe, viselkedésébe, gondolkodásmódjába.

Nádasdy Borbála szavaival: “Magyarnak lenni számomra mindig nagy kaland volt. Úgy éreztem, ezt szabta rám a sors, így lehetek hasznos tagja egy közösségnek. Itthon is, és kint is. A küldetés számomra az volt, hogy a kultúrán keresztül megismertessem más népekkel a Kárpát-medence magyarságát, értékeit, valamint a szabadságharc igazságát. Ez sokszor nehéz volt, mivel a „művelt Nyugaton” gyakran teljes értetlenséggel álltam szemben. Mindig úgy éreztem, hogy a származásom kötelez. Már gyerekkoromban arra tanítottak bennünket, hogy nekünk többet kell nyújtani, mert az őseink iránti tisztelet ezt követeli.” (forrás: www.konyv7.hu)

Lebilincselő olvasmány -nagyszerű karácsonyi ajándék!- lehet mai nagymamáknak, akik azokban az időkben töltötték fiatalságukat, azoknak, akik ugyanúgy menekülni kényszerültek, mint ő, és a fiatalabb nemzedék számára is, mert megismerkedhetnek egy még “kézzelfogható” korszakkal; Borbála élete és szavai útmutatóként szolgálhatnak  a nehézségek leküzdéséhez. Könyvei megvásárolhatók a Gyepűben 10% kedvezménnyel.

Nádasdy Borbála ma is gyakran jár Budapestre, főleg író-olvasó találkozókra. Közönsége imádja. Azt mondják róla, hihetetlen pozitív kisugárzással bír.

Dedikálás a nádasdladányi kastélyban

Képek forrása: www.nemzetimuemlek.hu és www.demokrata.hu