De nem így ez a könyv! Ez a könyv egy nagyon pompás kiskönyv (ahogy a 3 éves fiam mondaná), mindenkinek szól, aki szeretné felfedezni a hazáját. Mert persze kaland Tunéziába menni, tevegelni (nem tudom, van-e ilyen szó, ha van, akkor szerintem ezt így mondják a nyelv hasonulási törvényei szerint, ha nem, akkor irodalmár anyám majd kijavít:) ), no meg sikk is (trendi akarom mondani, jujj!), de a jó magyarnak most, hogy nem telik rá (vagy inkább hála Istennek, hogy nem telik rá, így legalább rá van kényszerítve, hogy megismerje az országot, ahol él) eszébe jut, hogy külföldön kívül -lásd belföld- is van élet. Én számtalan helyen megfordultam már a vásározások kapcsán, igaz, múzeumba elmenni, kiállításokat megtekinteni meg kastélyokban lófrálni nemigen volt időm munka közben (meg kedvem sem, de ha az asszonynak sikerül elrángatnia ilyen helyekre, nagyon élvezem!!), de mindig megfogadom, hogy na majd ide a kiscsaláddal is eljövünk. Mert bizony még így is, hogy egy-egy városban a főtéren vásározunk, még így is egyik ámulatból a másikba esek, hogy mennyi szép és hangulatos hely van itt is, Magyarországon.

Szóval a könyv igencsak hasznos, mert minden lényeges információt tartalmaz a magyarországi látnivalókról, tömören, röviden, annyi adatot közöl, amennyire egy turistának épp szüksége van ahhoz, hogy megismerje az adott múzeumot, várat, várost vagy régiót. Tényleg a hétvégi kimozdulást segíti elő a könyv, hogy ne otthon punnyadjunk, és ehhez minden feltételt megteremt:  leírja egy-egy régiónak a rövid ismertetőjét, mit érdemes megnézni, miről nevezetes, végigveszi a régióban található fontosabb városokat történelmi nevezetességeikkel együtt, térképeket, színes fotókat közöl, és nem utolsósorban, ami nagyon fontos, minden látnivalónál feltünteti a nyitva tartási időt, jegyárakat, honlapcímet. Minden fejezet végén külön lista van a legjobb szállásokról, éttermekről, kávéházakról. És ami a lényeg, minden kategóriából ajánl evő-ivó-alvó helyet!

A könyv Sopronnal indul és Budapesttel zárul. A következő fejezeteket találjuk benne: Sopron és környéke, A Fertő-tó, Pozsony, Kőszeg és környéke, Őrség, Balatonfüred és Tihany, Veszprémtől Pannonhalmáig, A Káli-medencétől Szigligetig, Keszthely és környéke, Gemenctől Szekszárdig, Pécs, Villányi borvidék, Szegedtől Szabadkáig, Debrecen és Nagyvárad, Hortobágy és a Tisza-tó, A Felső-Tisza vidéke, Tokajtól Sárospatakig, Kassától Aggtelekig, Lillafüred, Eger és a Bükk, Mátra, Palócföld, Dunakanyar, Budapest.

Lássuk az egyik kedvenc helyünket, a Dunakanyart:

Kezdődik egy rövid történelmi áttekintéssel, sétaajánlóval, hasznos tudnivalókkal: Bptől hány km-re van, fontos honlapcímek, információs iroda. Átveszi a fontosabb városokat, úgymint: Szentendre, Visegrád, Esztergom, Vác, Zebegény.

Szentendrén: Kovács Margit Múzeum, Kiállítások, templomok, Czóbel, Ferenczy, Barcsay Múzeum, Skanzen. Minden múzeumhoz, templomhoz mellékel nyitva tartási időt, rövidebb-hosszabb  leírást a tudnivalókról,   jegyárakat.

Továbbmegyünk Visegrádra, itt útbaigazítást kapunk a Királyi Palotával meg a Fellegvárral, a Salamon-tornyával kapcsolatban, szintén nyitva tartás, jegyárak, stb, nem is sorolom.

Esztergom a következő helyszín, itt eléggé részletesen (de nem unalmas-részletesen!) bemutatja a Bazilikát, a Bakócz-kápolnát, a Vármúzeumot, a Panoptikumot, a Keresztény Múzeumot.

Közben kis kitérő: a régió fürdőhelyeit, illetve Bakanccsal a Pilisben cím alatt 2 fontos kirándulóhelyet említ meg, rövid leírással: a Rám-szakadékot illetve a Prédikálószéket. Ha szeretném a kirándulgatást, elmennék…

Váctól Zebegényig, a Dunakanyar túloldalán is találunk bőven látnivalót, Vácott a Memento Morit, a váci székesegyházat, a váci fegyházat és diadalívet, Zebegényben pedig a katolikus templomot, a Szőnyi István Emlékmúzeumot, Márianosztrán pedig a pálos kolostor-templomot nézzük meg!

Újabb kitérő: Dunakanyar gyerekekkel cím alatt: hova érdemes elmenni , ami a gyerekeket is leköti, pl kisvasút, skanzen, visegrádi bobpálya, Duna Múzeum Esztergomban, Hajózástörténeti Múzeum Zebegényben.

A fejezet végén, mint már említettem, szállásokról cukrászdákról és éttermekről kapunk infókat. Ebben a fejezetben konkrétan szálláslehetőségeket Kisorosziban, Szentendrén, Visegrádon, Esztergomban és Szigetmonostoron, a panziótól a szállodáig. Evő-ivóhelyet ajánl Szentendrén pl. a lángososokat emeli ki -hát az tényleg finom ott, mindig eszünk- éttermet Esztergomban, Visegrádon és Vácon. Tetszik az, hogy minden árkategóriából ajánl szállás-illetve étkezési lehetőségeket, szóval nem lehet belekötni, mert még ráadásul az illető hely telszámát, honlapcímét is odabiggyeszti, meg még egy rövid tájékoztatást is ad.

Szóval a könyvben található mennyiségű információ egy-egy régióról épp elég ahhoz, hogy ne vesszünk el az adatok között, tényleg minden fontos adat benne van, színes fotók, térképek is gazdagítják a kötetet, belekötni nemigen lehet.

Már csak idő kell mindent felfedezni, no meg még valami…

Alapdarab, ahogy a csajok mondják a rütyütyükre, én hazaviszek egyet, az tuti. Szerintem az ára is korrekt, ha a Gyepűben veszitek és egy e-mailben tájékoztattok arról, hogy a blogban olvastatok róla, kaptok egy Magyar Történelmi Áttekintő posztert is!