Ilon Gábor (1956- ) régész, történész, népművelő, történelem szakos tanár. Speciális vizsgálódási szakterülete a topográfia és archaeometria, ezen belül az őskor, bronzkor és vaskor régészeti korszakainak kiemelkedő kutatója. Számos tanulmány, folyóirat cikk és könyv szerzője és szerkesztője.

Régészeti nyomozások Magyarországon” című munkája 19 szakember régészethez fűződő tanulmányát tartalmazza, az őskortól a török korig több ezer évet átfogó időintervallumról készült írásokból megismerhető a jégkorszak végén és a bronzkorban élt emberek életvitele, társadalmi szerkezete, az őskori magyarországi bányák, a pogány szertartások „szent ligetei”, a földvárak után maradt nyomok és még sorolhatnánk.

A „Régészeti nyomozások Magyarországon” tanulmánykötetből az alábbi kérdésekre is választ kaphatunk. Milyen volt a jégkorszakbeli ember kapcsolata a természettel?  A kőkori ember hogyan bányászott? Egy töredékes római feliratból vagy régi fotóról mi minden deríthető ki? A világhírű Seuso-kincs felfedezése valóban Magyarországhoz fűződik? Az évszázados fatörzsek hogyan használhatóak éghajlat- és kormeghatározásra?

Nem kis feladat régészeti hipotéziseket ismeretterjesztő, olvasóbarát módon tálalni a nagyközönségnek, ám a szerzők megbirkóztak eme nehéz de nemes célkitűzéssel. A tanulmányok témaválasztása, stílusa is széles skálán mozog, mint pl. Bartosiewicz László szarvasagancsokból készült eszközökről ír, Szabó Géza „Istenek a vízben” címmel a magyar búvárrégészeti kutatás (mert ilyen is van!) kialakulását ismerteti. 1986-ban ugyanis a dunakömlődi vízbemerült római erődnél rengeteg római kőemléket mentettek ki a Dunából. De nagyon érdekes Mester Zsolt az őskori barlangok feltárásának korai szakaszát övező botrányokról írt tanulmánya vagy Grynaeus András írása a “láncfűrészes régészekről” stb. Valamennyi tanulmány érdekfeszítő feltárások és elemzések által ismerteti az elmúlt másfél évtized honi régészeti kutatásának jelentős eseményeit, sőt még a régészeti nyomozás folyamatának kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhetünk.

19 szerző, 19 érdekes, lebilincselő tanulmány a régészet témaköréből. A „Régészeti nyomozások Magyarországon” hiánypótló tudományos-ismeretterjesztő könyv, mely művek iránt az igény hazánkban folyamatos. A kötet végén mind a 19 szerző önéletrajza is megtalálható, így amelyik írás felkelti az érdeklődésünket, szerzőjéről további információkat tudhatunk meg, megismerhetjük kutatási területét, munkásságának fő jellemvonásait.

Ilon Gábor: Régészeti nyomozások Magyarországon című könyve kapható a Gyepűben!