Mit adjunk a gyerek kezébe? A könyvpiacon rengeteg gyerekkönyv megjelenik, a szülő pedig tanácstalanul áll, melyiket is válassza.

Mi azt ajánljuk, hogy “minőségi” könyvet válasszunk nekik, olyan írók köteteiből válogassunk, amelyeket ismerünk vagy amelyekről hallottunk. Találkoztunk már olcsó, “100Ft-os” “sebtiben” összedobott mesekönyvvel, tragikusan rossz, értelmetlen  szöveggel, amely nem feltétlenül káros, csak egyszerűen értelmetlen, nem kelti fel az érdeklődését a gyereknek (ami lenne a cél). Viszont egy Weöres Sándor kötettel (azért az illusztráció sem mindegy, hogy milyen) megszerettetjük gyerkőceinkkel a verseket, egyelőre a könyvforgatást, később olvasást.

Segítségként összeszedtünk pár könyvet, amelyeket bátran adhatunk csemeténk kezébe. Javaslatainkat egyrészt vásárlói visszajelzésekből, másrészt saját tapasztalatból “merjük” előtárni (egy 4éves egyed szubjektív véleményezése alapján), figyelembe véve természetesen a tényt, hogy ízlések és pofonok…

Íme néhány ötlet:

1. Schmidt Egon legújabb mesekönyve:

Angyalka segített

Schmidt Egon: Angyalka segített

Schmidt Egon Kossuth-díjas író, ornitológus.  Eddig kb. 10 mesekönyve jelent meg. Ezek a könyvek egy-egy mesét tartalmaznak, főszereplőjük ált. egy gyerek, vagy állat, néha mesebeli lények is megjelennek. A történetek aranyosak, a gyerekek megismerik, megszeretik az állatokat, a természetet. A nyelvezete nagyon választékos, gazdag. Ovisoknak, kisiskolásoknak ajánljuk.

2. Füzesi Zsuzsa: Mondókáskönyv

Füzesi Zsuzsa: Mondókáskönyv

Füzesi Zsuzsa: Mondókáskönyv 2.

Füzesi Zsuzsa bájos rajzaival díszített könyv(ek) egy-kettőre megszerettetik a gyerekkel a mondókákat.  Egy nagyobb szünet után a kötetek ismét kaphatók, rendelhetők.

3. Kányádi Sándor: Zümmögő

Kányádi Sándor: Zümmögő

Kányádi Sándor: Zümmögő

Szerencsére Kányádit nem kell bemutatni, verseit Erdélyben és Magyarországon egyaránt szeretik. Nekünk a Kányádi-versek a Kaláka – Kányádi CD után lettek nagy kedvencek. A Zümmögő egy válogatáskötet a Napsugár c. lapban közölt verseiből az évszakokról, természetről. A kötet az író 75. születésnapjára jelent meg.

4. Kormos István: Vackor

Kormos István: Vackor

Kormos István: Vackor

Gyerekkorunk egyik kedvence a “piszén-pisze kölyökmackó”, aki óvodába járt. Kormos István utánozhatatlan verselése leköti a gyerek figyelmét a ritmusosságával, vicces szófordulataival, és persze a sztorijával, hiszen minden gyerek előbb utóbb oviba megy, akárcsak Vackor, és ott biza meg kell bírkózni az elszakadással, a beilleszkedéssel, és sok más egyébbel.

5. MAGYAR NÉPMESÉK

Magyar népmesék

Magyar népmesék

Jankovics Marcellnek hála, a magyar népmesék megmentődtek.  Varázslatos rajzaival elbűvöli a gyereksereget, de még a felnőtteket is. A mesék inkább nagyobbaknak valók (5évestől fölfelé), kisebbeknek ne adjuk még a kezébe, nem biztos, hogy az összefüggéseket megértik. Viszont ne hiányozzon a könyvespolcról, és ne csak DVD-n lássák! A kötetek keményborítójúak, tele gyönyörű illusztrációkkal, és ehhez képest eléggé baráti áron kaphatók. Kb. 6-féle kapható.

6. Gábor Emese: Zsongóka

Gábor Emese: Zsongóka

Gábor Emese: Zsongóka

Gábor Emesét lehet, hogy kevesebben ismerik, de akik megismerik, azok meg is szeretik. Nálunk Zsombi a verseit szereti, én a rajzait, úgyhogy szórakozunk mindketten, amikor a Zsongókát olvassuk :)

Egyébként ő illusztrálja a Pósa bácsi-köteteket is.

7. Wass Albert: A mátyás és az őz meséje

Wass Albert: A mátyás és az őz meséje

Wass Albert: A mátyás és az őz meséje

Wass Albert meséi nem feltétlenül hepienddel végződnek, de mégis van bennük valami, ami megfogja a gyereket (és felnőttet). Ez a meséje igencsak allegórikus: a mátyás (Zsombi szerint jánosmadár) egy igen okos madár, mindent jobban csinál, mint a többi állat, de csak azért mert szorgalmas és ügyes. Persze ezt a többiek megirigylik és bosszút forralnak, és tönkreteszik. Az őz megmenti. Amikor az erdő tündére megkérdezi, mi történt a mátyásmadárral, az állatok hazudnak. Ekkor a tündér elrendeli, hogy ezentúl legyen tél, hogy az állatok nehezen találjanak élelmet maguknak büntetésből, mert irigyek és gonoszak voltak. És így lett tél. Ebből a meséből egy egész dolgozatot lehetne írni :) Ez a felnőtt szórakozása. Tanulságos, gondolatébresztő.  Nem túl vidám történet, de ilyen is kell.

8. Fodor Sándor: Csipike

Fodor Sándor: Csipike

Fodor Sándor: Csipike

Csipike egy nagyon-nagy kedvenc, főleg az mi generációnknak. Magyarországon éppúgy ismerik, és szeretik, mint otthon, Erdélyben. Ki ne hallotta volna Csipike “dumáit”: “Fel a fejjel, ki a mellel, gyáva ember, aki nem mer!”, vagy “ez nálam megvan”. Az első kötet 1966-ban jelent meg, és összesen 5 kötet jelent meg az átkosban. Azóta az öt kötetet egyben adta ki a Pro Print kiadó Csíkszeredában, nem lehet mindig kapni, de most végre-valahára hozzáférhető ismét!

Folyt. köv.