Lackfi János (1971- ) költő, író, műfordító, egyetemi tanár, Nyugat-kutató, fotós. Eredeti neve: Oláh János, a Lackfi nevet írói munkássága kezdetén vette fel azért, hogy József Attila díjas költő édesapjával, Oláh Jánossal ne tévesszék össze. Nyolc verseskötet, húsznál több fordításkötet, két kisregény, egy regény, egy novelláskötet és tíz gyermekkönyv szerzője, publikációi a legkülönbözőbb irodalmi folyóiratokban jelentek meg.

Milyenek a magyarok?” című munkájában a magyarság, a magyar nép bemutatására vállalkozott.

A könyv fülszövege: „Milyenek is a magyarok? Kevés beszédű, magányos cowboyok és kocsmai hencegők. Lepedőakrobaták és sámlin reszkető Gedeon bácsik. Hátrafelé nyilazók és cekkerben bontott csirkét cipelők. Alkoholisták. Dehogy alkoholisták, csak megisszák a magukét. Folyton panaszkodók és forrófejűek. Pacalevők és pizzafalók. Asztalsarkon búsongók, akik párszor az asztalra csaptak, és beleremegett a történelem. Valamikor nagyon tudtak focizni, most nagyon tudnak rá emlékezni. Ha meg akartak halni, mindig lerántottak magukkal egy törököt is. Ez az útikönyv elkalauzol a földönkívüliek ismerős birodalmába, kiderül belőle, hol húzódik a belga-magyar határ, kitalálták-e a magyarok az ideális társadalmat, igaz-e, hogy minden magyar tud atombombát gyártani és lóháton állva hatos fogatot hajtani. Ha valaki a könyv olvastán nem tudja, sírjon vagy nevessen, nyugodtan tegye egyszerre mind a kettőt.”

Lackfi János könyvében 35 rövid kis írás keretében önirónikusan fest képet a magyarokról, nem hallgatja el a fájdalmas igazságot, de humoros köntösben szembesít minket magyarokat önnön magunkkal. Közérthető, de rendkívül egyedi stílusban meséli el, hogy identitásunk milyen tényezőkből áll össze. A „Milyenek a magyarok?” című könyv illusztrációkban sem szűkölködik, P. Szathmáry István rajzai teszik még érzékletesebbé a szerző mondanivalóját.

Minden nép egy identitáscsoport, így a magyar nemzet is, s a magyarság önazonosság-kereséséhez nyújt őszinte tükröt rólunk, magyarokról ezen kötetében Lackfi János. Nem mond semmi újat, semmi nagyot a magyarokról Lackfi, viszont összegzi, rendszerezi az eddig ismert tényeket. „Milyenek a magyarok?” című írása tökéletes szintézise mindazon anekdotáknak és tudományos tényeknek, melyek a köztudatban élnek rólunk, magyarokról. De rávilágít a nagyvilágban rólunk keringő előítéletekre is, s bár történetei olykor elszomoríthatják az olvasót, Lackfi mindig egy-egy megmosolyogtató anekdotával űzi el a bút. A könyvet forgatva az olvasó magára ismer, s heves bólogatásokkal ért egyet a szerző szavaival, és a kötet képi világa is maximálisan jól illusztrálja milyenek is vagyunk mi magyarok.
A „Milyenek a magyarok?” könyvet érdemes mindazoknak elolvasniuk, akik kissé bizonytalanok magyarságukat tekintve, de ugyanennyire alapmű azok számára is, akik éppen nagyon is bizonyosak magyarságukban. A néhol szarkasztikus, de mindig is elgondolkodtató írások az utókor számára jelen korunk magyarságképének hiteles forrásai lehetnek.

Lackfi János: Milyenek a magyarok c.  könyve 15% kedvezménnyel kapható a Gyepűben!