Gyepű: Honnan jött az ötlet, hogy vadvirágokat „házi használatra” kínáljatok?

Gabriella: Természetjáróként a vadvirágos rét látványa mindig is lenyűgözött. Eljátszottam a gondolattal, hogyan is lehetne ezeket a csodálatos növényeket a mindennapjaink részévé tenni, akár városi lakókörnyezetben is. Bízom benne, hogy a kis csomag az emberi- és a természeti környezet jobb kapcsolatára is felhívja a figyelmet. A beszélgetés mottójaként Wass Albertet idézném:

„Légy tehát okos és jó kertésze a lelkednek. Örvendj a hóvirágnak, az ibolyának és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van. Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme.

Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.”

Gyepű: Honnan származnak a vadvirágmagok?

Gabriella: A virágmagok magyarországi gyűjtésből származnak. Az ország területén különböző gyakorisággal fordulnak elő az egyes növények, a gyűjtők azokat a helyeket keresik fel, ahol a legtöbb, jó minőségű magot tudják betakarítani az adott fajból. Az orvosi zsálya pl. alapvetően mediterrán növény, így inkább a déli területeken található természetes formában, illetve termesztésben. A hegyi baltacim (Onobrychis montana) erdélyi gyűjtésből származik.

Vadvirágok

Vadvirágok

Gyepű: A csomagolás vonzza a tekintetet, a gyönyörű magyar motívumokkal díszített kis tasakra a legfontosabb információk mellett rovásírással is ráírtátok a címet, és még a rovásírás ábécét is feltüntettétek, ha valaki esetleg nem ismerné. Már csak emiatt is érdemes megőrizni a tasakot. Kinek a munkáját dicséri a dísztasak?

Gabriella: A dísztasak Batinkov János (Batyu) grafikus, „problémamegoldó 1001 mester” munkája. Nagyszerű, igényes, kreatív grafikák jönnek ki a keze alól.

A díszcsomagoláson a termék neve rovásírással is szerepel. Úgy gondoltuk, hogy magát az Ábécét is érdemes lenne feltüntetni, ezzel is hangsúlyozva kulturális jelentőségét.

Mindenképpen többnyelvűnek szántuk a csomagolást, hiszen rendezvényeken, – pl. tudományos konferenciákon -, hazánkba látogató külföldieknek is a kezébe kerül. Viszont a hely szűkössége miatt csak egy nyelven fért rá az összetétel, így a növénytan nemzetközileg használt nyelvén, latin nevekkel került rá. A latin nevek alapján viszont mindenki megtalálja a növényt, botanikai, kertészeti könyvekben, vagy az interneten. Van olyan faj is, amelynek a latin neve bekerült a köztudatba, vagy a latin név majdnem azonos a magyarral (pl vadrezeda / Reseda lutea). Mindemellett igyekszünk, hogy kis szóróanyagokon megtalálható legyen a magyar név, illetve az üzletben vagy webáruházban a virágok képeiből összeállított plakát is szemlélteti az összetételt.

Magyar Vadvirágmag Keverék

Magyar Vadvirágmag Keverék - dísztasak

Azon túl, hogy tavaly hat rendezvényen (nemzetközi konferenciákon, iskolai vetélkedőn, jótékonysági bálon) került ajándékként a résztvevők kezébe nagy sikert aratva, én magam is teszteltem a hatást egy Egerben megrendezett konferencián. Adtam ajándékba jó néhány külföldi kollégának és mindenkinek felragyogott tőle a szeme, érdeklődéssel szemlélték ősi írásunkat és a gyönyörű sárközi mintát is. Azt hiszem, nem árt, ha egy szeletét a kultúránknak hírül viszik a világban, mindamellett a természethez is közelebb hozzuk az embereket, akik kezükbe kapják a kis csomagot. Szerintem is érdemes megőrizni a dísztasakot mind a motívum, mind a rovásírás Ábécé miatt, vagy a későbbiekben akár egy mini-cd, -dvd borítójaként is fehasználhatjuk.

Gyepű: Mit kell tudnunk a növényekről? A csomagoláson fel vannak tüntetve a virágok nevei latinul, de azért soroljuk fel gyorsan magyarul is őket. Meddig virágoznak ezek a növények?

Gabriella: A keverék évelő és egynyári növények magvait tartalmazza. Az összetétel természetesen igazodik a Magyarországon vadon növő virágok terméshozamához, a begyűjtött magvak elérhetőségéhez, így évjáratonként némileg módosulhat, bár igyekszünk ezt kiküszöbölni. A tavalyi maghozam sajnos jóval elmaradt az előző évekhez képest a sok eső miatt, így a következő csomagoknál a Kankalin kimarad, viszont két másik összetevővel (Fehér Mécsvirág és Gyújtoványfű) bővült a keverék.

Az összetétel: Lyukaslevelű orbáncfű, Vadrezeda, Búzavirág, Gyújtoványfű, Évelő bokros len, Mezei pipacs, Réti imola, Hegyi baltacim, Ligeti zsálya, Réti margitvirág, Közönséges cickafark, Apróbojtorján, Orvosi zsálya, Mezei szarkaláb, Fehér mécsvirág.

Általános vetési időszak kora tavasztól nyár elejéig tart, de a magvakat november-decemberben is el lehet szórni, mert egyeseknek kifejezetten hasznos a fagyhatás. A vegetációs időszak fajonként különböző, az egyes növények virágzási ideje eltér, így az éppen virágzó fajok egymást követik tavasz és nyár folyamán. A növények a magyarországi vadvirág flóra jellegzetes képviselői. A talaj- és környezeti igény fajonként eltérő, így előfordulhat, hogy kertenként változó, hogy melyik virágnak a legkedvezőbb az adott környezet. Van olyan évelő növény is, amelyik első évben nem hoz virágot, csak a következőben. A magokat virágládában is el lehet vetni, de itt érdemes a levirágzott növényeket eltávolítani, vagy ritkítani, hogy a később virágzók megfelelően fejlődjenek.

Magyar Vagvirágmag Keverék - dísztasak

Magyar Vadvirágmag Keverék - dísztasak

A vad magvak még természetesebben viselkednek, mint a nemesített növények magvai. Ez egyrészt könnyebbség, másrészt hátrány is a kerti nevelés során. Egyrészt nem kell annyira óvni őket és szigorú protokollt betartani, mint a dísznövényeknél, mert igazából a mag „tudja”, hogy mikor olyanok a feltételek, hogy kicsirázzon, és virágot hozzon. Viszont a hátulütője, hogy nem lehet őket „megerőszakolni”, kedvezőtlen körülmények esetén akár évekig is “elfekszenek” és előfordulhat, hogy vetés után évekkel kelnek ki. Az egyes növényeknek szinte egyedi lelkiviláguk van…

A magvakat a természetben is éri hideghatás (fagyhatás) így a hidegtűrésük jó. A tartós nagy meleg hatására viszont elveszthetik a csírázóképességüket, ez a magok tárolásánál fontos, ha valaki a következő évben szeretné csak elvetni.

Gyepű: Egy csomagnyi mennyiséget mekkora területre érdemes szórni? Milyen praktikákat érdemes tudnunk mielőtt elültetjük a magokat? Mikre kell odafigyelni az ültetés-gondozás során?

Gabriella: Kertben 1-2 m2-nyi területre lehet elszórni, balkonládába történő vetésnél a későbbiekben ritkítani kell. Ami fontos (más növényeknél is, de minden élőlényre igaz, állatainkra is), hogy szeretettel gondozzuk már a csírázástól kezdve a virágokat. „A jó gazda szeme hizlalja a jószágot” – tartja a közmondás. Óriási különbség van a növények fejlődésében, ha szeretet áramlik feléjük.

Én magam is csíráztatok egy balkonládában, éjjelre behozom, mert még elég hideg van, nehogy lefagyjanak a kis csíranövények, de nappalra kiteszem a fényre. A nap éltető sugarai fontosak a növények fejlődéséhez.

Vadvirágok balkonládában

Vadvirágok balkonládában

Fontos, hogy a magvakat nem szabad mélyre ültetni, csak, ahogy a természetben, felületesen szóródnak el és az eső juttatja be a föld felszíni rétegébe. A többség sötétben csírázik, de pl. a hamarosan megjelenő gyógynövénymag-keverékben benne lesz a kamilla, amely fényre csírázik, tehát, ennek a magnak mindenképpen felszín közelében kell maradnia.

Gyepű: Tervezitek még bővíteni a kínálatot?

Gabriella: Igen. A közeljövőben több különböző összetételű magkeverék összeállítását tervezzük, szintén egyedi, magyar népművészeti csomagolásban. Gyógynövény-magkeverékünk reményeink szerint két héten belül kapható, bízom benne, hogy nagy érdeklődésre tart majd számot, tekintve, hogy a gyógynövények  újra egyre nagyobb szerepet kapnak az emberek életében.

Van még két-három további ötlet is, de erről majd akkor beszélek, amikor már a megvalósulás közelében lesz, talán már ősszel.

Gyepű: Úgy tűnik, sikeres a munkátok, és az emberek még mindig kedvelik a szép és igényes dolgokat, mint amilyen a Magyar Vadvirágmag keverék is. Türelmetlenül várjuk a Gyógynövényeket is!

Addig is ajánljuk a Magyar Vadvirágmag keveréket ballagásokra, esküvőkre, újszülött érkezése alkalmából ajándékkísérőként, hiszen a mag az újjászületést, egy reményteljes kezdetet jelez. Ültessünk minél többen magyar vadvirágot balkonládánkba, kertünkbe, engedjük be a csodálatos erdőink-mezőink kincseit, gyönyörködjünk bennük mindennap!

A magok megvásárolhatók a Gyepűben, most ráadásul 5 db áráért 6-t adunk!