Dr. Polcz Alaine (1922-2007) magyar írónő, pszichológus, a tanatológia (halál és gyász kutatása) magyar úttörője, a Magyar Hospice Mozgalom majd alapítvány életre hívója, Mészöly Miklós író felesége.

Polcz Alaine az „Asszony a fronton” című regényét eredetileg egy férje hűtlensége miatt kesergő barátnőjének szánta, hogy rávilágítson, sokkal komolyabb gondokból is talpra lehet állni. Az „Asszony a fronton” memoár a negyvenes évek és a második világháború eseményeiről. „Személyes sorscsapás és világtörténelmi tragédia” – írta a regényről anno egy tekintélyes svájci lap, maga az írónő pedig „a világtörténelem falára festett magánfreskónak” nevezete művét. Az „Asszony a fronton” azonban sokkal több ennél, korszakos jelentőségű dokumentum a tisztesség és emberiség értékeiről. A regény döbbenetesen nyílt, fájdalmas, őszinte visszaemlékezés a kegyetlen, brutális, félelmetes időkről. Az írónő stílusa, előadásmódjának tömörsége elsőre furcsán hathat az olvasó számára, hisz a vázlatszerű, olykor érzelemmentesnek tűnő tárgyilagos mondatszerkesztés érzelemmentes hatást kelthet. Azonban épp irodalmi erénye ez Polcz Alaine-nak, hisz valósan szembesít a háború minden borzalmával: menekülés, éhezés, nyomor, szegénység, betegség, halál, rablások, erőszakosságok és még sorolhatnánk. Hihetetlen bátorságra vall, hogy az írónő, aki átélte ezeket a borzalmakat, erőt vett magán és könyv formájában az olvasók rendelkezésére bocsátotta személyes tapasztalatait, újra és újra átélve, felelevenítve a szörnyűségeket.

Az „Asszony a fronton” egy fiatal, frissen házasodott lány szemszögéből mutatja be a második világháború borzalmait. A fiatal lány minden álmát és illúzióját mind a szerelemről és házasságról, mind az életről és halálról pillanatok alatt romba dönti a második világháború. A mű bemutatja, hogyan eszmélt rá az írónő házassága kietlenségére, hogyan menekült, bujdosott az elhurcolások, megerőszakolások és éheztetés elől. Mindezt tárgyilagosan közvetíti Polcz Alaine, nem vádul, nem keres bűnbakot, nincs benne önsajnálat, csak közli a tényeket úgy, ahogyan megtörténtek. Megdöbbentő, ahogyan olykor-olykor megpróbálja a másik oldal helyzetébe beleképzelni magát, ehhez tényleg elképesztő lelkierő szükséges. Bár az írónő majdnem belehal a háború szörnyűségébe, mégis megmenekül és tudjuk, amibe nem halunk bele, attól erősebbek leszünk és ez nála hatványozottan igaznak tűnik. Szinte csodával határos módon éli túl a testi, szellemi, érzelmi szenvedéseket, mégis képes megőrizni életszeretetét, tartását, mitöbb, optimizmusát. Mint ismeretes, Polcz Alaine ezen viszontagságok után beiratkozik az egyetemre, s pszichológusdiplomát szerez, és még ugyanebben az évben, 1949-ben férjhez ment  Mészöly Miklós íróhoz.

A tragikus sors, a drámai mondanivaló és az emberi helytállás hiteles megjelenítése teszi feledhetetlenné Polcz Alaine „Asszony a fronton” című munkáját. A számos nyelvre lefordított könyv 2012 tavaszán németül is megjelent, Korniczer László fordítása által, a berlini Suhrkamp Kiadó gondozásában.

Polcz Alaine: Asszony a fronton című könyve  kapható a  Gyepűben!