Én magam, ki a Kálvin téren tanyázok, mint könyvesboltos, gyakran látom Schmidt Egont ilyenformán – merthogy róla beszélünk- míg egészségügyi szüneteimet tartom a bejárat előtt.

Schmidt Egon munkássága sokrétű – ki ne hallotta volna a Magyar Rádió Oxigén c. műsorát, hangzóanyagok, ismertetők, mesék: mind mind a madarak, a természet szeretetét közvetítik felénk. Munkásságát többek között  Kossuth-díjjal jutalmazták.

Mivel könyveit tartjuk -kicsik és nagyok örömére- végre rászántam magam, hogy amolyan beszélgetés-félére invitáljam a madarak híres barátját.

Sz. E.: Egon bátyám, aki ennyit jár-kel Budapest belvárosában, az nem feltétlenül a sétálás kedvéért teszi ezt! Sok dolgod, intéznivalód van manapság? Kicsit fölösleges is a kérdés, mert, amikor nem úgy nézel be hozzám, hogy éppen most várható legújabb könyved, akkor arról számolsz be, hogy mi a következő.

Schmidt Egon: Valóban sokat járok a városban, ha nem kell túl messzire mennem, többnyire gyalog. Író vagyok, szerkesztőségekbe, könyvkiadókhoz járok, cikket viszek, korrektúrázom vagy éppen tárgyalok egy később megjelenő könyvről. Azt viszont nem látod, mert még valószínűleg alszol, amikor hajnalban hátizsákkal a vállamon, távcsőtokkal a nyakamban igyekszem a vasútállomásra vagy a Hév-megállóhoz, hogy kiránduljak például a Pilisbe, a Velencei-tóhoz vagy Pomáz környékére.

Schmidt Egon természetlesen

Sz. E.: Amikor először nekiveselkedtem ennek a beszélgetésnek, akkor váltott éppen -a korszellemnek megfelelően, szinte azonnal egyik napról a másikra- nyárból az ősz.  Mi a véleményed erről a felbolydult időjárásról és melyik a kedvenc évszakod? Ámbár, ahogy én gondolom, mindegyik kedvenced…

Schmidt Egon: Az általános felmelegedés érződik a madárvilágban is, egyes fajok dél felől kezdenek terjeszkedni. A hetvenes években például a Dobrudzsában láttam először kis kárókatonát, akkoriban ennek a fajnak hazai megjelenése madártani szenzáció lett volna. Ma számos telepe van az országban, és lehetne más példákat is sorolni. Ami az évszakokat illeti, szeretem valamennyit, de a fő kedvencem mégis a madárdalos tavasz.

Sz. E.: Hogyan kerültél a természet közelébe, mi vitt rá, hogy tapasztalataidat rádióműsorokban és könyvek garmadájában megoszd az érdeklődőkkel?

Schmidt Egon: Már gyermekkoromban is az erdőt, mezőt jártam, figyeltem az állatokat, elsősorban a madarakat, de a többieket, békákat, gyíkokat, rovarokat stb. is. Mindig szerettem írni, ezt tornyosuló madarásznaplóim is bizonyítják. Könyvírásra először a Madártani Intézetben gondoltam, amikor azt láttam, hogy mennyi érdeklődő ír, telefonál a legkülönbözőbb problémákkal. Így született meg első könyvem, a Madarakról- mindenkinek és ezt azóta vagy hetven követte. Mindegyik az állatokról, védelmükről szól, élményanyagok és gyerekeknek szóló könyvek.

Schmidt Egon

Schmidt Egon

Sz. E.: Azt látom, hogy gyerek-sorozatod is szépen bővül. Ez, a mai világban, amikor nem adunk ki csak úgy, hasraütésszerűen könyvet, mit jelent? Szeretik a gyerekek az általad írt, hagyományosnak nevezhető állatos, madaras, természetről szóló meséket? Mi állandóan pozitív visszajelzéseket kapunk vásárlóinktól a mesekönyveidről, és ezért is előszeretettel visszük ajándékba ismerőseink gyerekeinek.

Schmidt Egon: Szeretek írni a gyerekeknek, mert beléjük még lehet csöpögtetni természetvédelmet, madárvédelmet. Az Új Ember kiadónál megjelent sorozat eddigi 11 kötete állatokról szól és mindegyikben ott bujkál  a meseköntösbe ágyazott természetvédelem. Sok pozitív visszajelzést kaptam a könyveim kapcsán, aminek természetesen nagyon örülök. Az elsősorban felnőttek számára írt könyvek élmények gyűjteményei, Bécsy László és Kalotás Zsolt fotóművész barátaim csodálatos képeivel.

Schmidt Egon: Madarak Budapesten

Madarak Budapesten - Schmidt Egon legújabb könyve

Sz. E.: Mi a felnőttek teendője, ha gyermekét inkább a természetjárásra akarja buzdítani a számítógépek “szép, színes monitora” elől?

Schmidt Egon: A könyveim reményeim szerint szerint kedvet ébresztenek az olvasóban, hogy maga is kilátogasson erdőre, mezőre vagy a vizek partjára, élvezze a természetet és fürkéssze milliónyi csodáját. Vigyék magukkal a gyerekeket, ahogy én is vittem az enyémeket, mutassák meg nekik a madarakat, lepkéket, virágokat. Ezután talán már ők is többre becsülik majd az ott látottakat a számítógépnél.

A legújabb Schmidt Egon mesekönyv

A legújabb Schmidt Egon mesekönyv

Sz. E.: Mit üzensz a közelgő karácsony kapcsán az olvasóidnak?

Schmidt Egon: Olvassák továbbra is a könyveimet, az Új Ember katolikus hetilapban megjelenő írásokat és várják velem együtt a rügyfakadást, a tarka virágokat, harsogó madárdallal érkező tavaszt. Most ugyan még december van, de hogyan is tartja a mondás? Január, február, itt a nyár!

Sz. E.: Egon bátyám, köszönöm a beszélgetést és várjuk további könyveidet!

Schimdt Egon könyveit megtaláljátok a Gyepűben!