Éppen inaséveimet töltöttem Gondos Béla könyvesboltjában, mint legkisebbnek, nekem  illett a könyvet a szerző lakásáról (8 perc járásra boltunktól) szállítani.

A kisöreg, miután megtudta, hogy erdélyi származék vagyok , első alkalommal is nagy szeretettel fogadott, és ahogy kiderült, hogy a borát is bármikor szívesen megiszom, igencsak megkedvelt…

Sűrűn járogattam hozzá, beszélt a régi dolgokról, az életéről, amit aztán részletesebben megismertem a könyvből. Minden nyáron meghívott a Balatonra, hajókázni, amit  én mindig meg is ígértem neki, míg Ő egyszercsak végleg el nem hajókázott közülünk.

Sebő Ödön, a 24 éves hadnagy

Sebő Ödön, a 24 éves hadnagy

Egy sziporkázó öregúr volt a mi Dönci bátyánk, kiterjedt levelezést folytatott egykori katonáival, kiadókkal, kollégákkal, jókedélyű,  képes volt kívülről is figyelni önmagát, mi szerint állandóan figyelmeztetett, hogy nem engedjem túlságosan elkalandozni, aminek én őszintén és boldogan sosem tettem eleget, ugyanis mindig épp ráértem fantasztikus, mai füllel és értelemmel hihetetlen és hősies történeteit hallgatni.

Kiváló tokaji bort tartott és mindig szívesen adta, én meg szívesen ittam.

Hála Istennek nem elfelejtett figurája újkori történelmünknek, hadtörténetünknek, tisztességnek és szerencsémnek érzem, hogy ismerhettem.

Szikszai Ernő