A Székelyföldi Legendárium csapata a rajzfilmet négy éve kezdte el készíteni.  „Időközben több váratlan helyzet adódott, hiszen az egész képi világát ki kellett alakítani, tehát beleszaladtunk olyan problémákba, amelyeket ki kellett tapasztalni lépésenként, hiszen nem volt a 3D-animációnak hagyománya még az alkotóink körében. Mi a letisztult, amerikai vonalat próbáljuk megvalósítani. Nem árt, ha egy hasonló típusú filmet kapnak a gyerekek a saját kultúrájukról ” – mondta Fazakas Szabolcs, a rajzfilm producere és a Székelyföldi Legendárium ötletgazdája.

“Azért választottuk a Likaskő történetét, mert nagyon szerencsés mese, hiszen keletkezésekor adott volt két történelmi monda és maga a földrajzi helyszín. A Likaskő egy vulkanikus eredetű kőzet, közepében nagy lyukkal, amelynek keletkezését a tudósok nem is nagyon tudják megmagyarázni. Van rá egyetlen geográfiai magyarázat: amikor Hargita még vulkánként működött, egy ág került a kőzetbe, amely időközben elrothadt. A korondiak az évszázadok folyamán úgy magyarázták a történetet, hogy a gonosz tündér a jó tündértől el akarta lopni ezt a követ. Hajnal hasadtával, amikor a kakas kukorékol és a vasrúd kettészakad, leejtették a követ. Ez az alaptörténet, amely szép színes, erőszakmentes mesévé fejlődik, amelyben a jó győzedelmeskedik” – mondta Fazekas Szabolcs.

 

Nemcsak a rajzfilm ,az egész termékcsalád egyik legfontosabb célja, hogy felkeltse az érdeklődést a legenda helyszínei iránt is: sok szülőnek el kellett vinnie gyermekét a szóban forgó helyszínekre, a több száz éves várak környékére. „Nagyon örülünk ennek a kíváncsiságnak, hiszen a film azért készült, hogy vigye a hírünket a nagyvilágba, hogy Erdélyt ne csak Drakuláról jegyezzék meg”- mondta Fazakas Szabolcs.

A rajzfilm  premiere Székelyudvarhelyen volt, de az anyaországban is bemutatták az első Székely Fesztiválon. Nyáron angol szinkront is kapott a Likaskő, londoni színészekkel szinkronizálták, hamarosan Londonban várható a bemutató.

A Legendáriumosok ebben a műfajban Erdélyben úttörőknek számítanak, mégis minőségi munkájuk eredményét bizonyítja az a tény is, hogy az idén a Kecskeméti Animációs Fesztiválon a Likaskő közönségdíjas lett.

Céljuk egyelőre, hogy elkészítsenek egy tizenhárom részes rajzfilmsorozatot, amelyet sorozatként a televíziók is leadhatnak.

A sorozat következő része a  Rétyi Nyír mondája lesz, ez az a vidék, ahol a székely vágtát rendezik minden évben, és ahol Gábor Áron meghalt. Aztán a Csíksomlyói Szűzanya legendája következik, majd a Gyergyói Táltos Asszony című legendát tervezik filmre vinni.