Tóth Gábor okleveles élelmiszeripari mérnök és táplálkozáskutató, hazánk elismert szaktekintélye. Munkásságát meghatározza a felelősségérzet egészségünkért, vallja, hogy a prevenció, megelőzés  elsődleges, s az ehhez szükséges ismeretek terjesztése érdekében ő maga is egészségvédelmi, életmód-központú témájú előadásokkal járja az országot immár évtizedek óta. Vállalt feladatáról így vall: „Tevékenységem fő célkitűzése az egészségtudatosság szemléletmódjának elmélyítése, az ok-okozati összefüggések közérthető feltárása, valamint a konkrét gyakorlati elvek közreadása.”

Tóth Gábor élete során nagyszerű könyveket adott közre az egészséges, tudatos táplálkozás témakörében, nagyban hozzájárulva ismereteink bővítéséhez. A helyes táplálkozás egészségünk megőrzésének kulcsa.

Hozzá nem értőként kevesen tudjuk, hogy valójában mi is kerül az asztalunkra. Tóth Gábor véleménye szerint igazi életveszélyt rejt, ha a bevásárlás előtt nem tájékozódunk az élelmiszerek adalékanyagait illetően. A táplálkozástudomány kutatási területén belül a legszövevényesebb kérdéskört ezek az un. „E-számok” jelentik. Számos valótlan információ keveredik a köztudatban a tényleges, reális tényekkel. Sokan úgy vélik, hogy minden adalékanyag ártalmatlan és nem jelent egészségügyi kockázatot napi bevitel során sem, az adalékanyagok körül kialakult „mende-mondákat” felesleges pánikkeltésnek vélik. Ők képviselik az egyik végletet az E-számok körüli vitában. A másik véglet az egészségtudatos fogyasztó, aki gyanakvó az E-számokkal szemben, kategorikusan elhatárolódik mindentől, ami „E-betűs”, sőt komoly egészségkárosító hatásokról beszél.

Tulajdonképpen mit is jelenteken az E-számok? Az E-számok az Európai Unióban engedélyezett táplálék adalékanyagok rövid jelölései, ezeket megtaláljuk a feldolgozott élelmiszerek címkéin. Az adalékanyagok az adott élelmiszer gyártása, elkészítése, csomagolása, tárolása során technológiai célból az élelmiszerhez szándékosan adagolva az adott étel összetevőivé válnak.  Felhasználásuk évek óta vita tárgya, hisz számos adalékanyagot olyan betegségek kialakulásáért tesznek felelőssé, mint allergia, neurológiai megbetegedések, emésztési zavarok, rák és még sorolhatnánk. Korunk profitorientált élelmiszergyártása elképzelhetetlen adalékanyagok használata nélkül, hisz a vásárlói igény a széles termékválaszték, amire a gyártók válasza a legegyszerűbben kivitelezhető technológiák alkalmazásával a költségek minimalizálása érdekében. Itt jönnek képbe az adalékanyagok, mint stabil, de könnyen kezelhető anyagok, melyek az állandó minőség garanciáját is nyújtják.

Tóth Gábor „Az E-számokról őszintén” című könyvében betekintést enged a gyártási folyamatok kulisszatitkaiba, taglalja az E-számok körüli tudományos kutatások megbízhatóságát, foglalkozik az adalékanyagok egészségkárosító hatásaival. Mintegy szemléletformáló jelleggel, ugyanakkor tudományos megalapozottsággal közelíti meg a kérdést, feltárva a jelenség alapvető mozgatórugóit is. A szerző taglalja, hogy az élelmiszer adalékanyagok jelentős része természetes anyag vagy természetes eredetű anyag, melyek esetében egészségkárosító hatás alig merül fel. A kérdőjelek a mesterséges és természetazonos adalékok esetében jelennek meg, melyek kémiailag stabil anyagok révén gazdaságos és egyszerű felhasználásúak, s nem fogyasztóbarát, hanem gyártóbarát összetevők.

Az élelmiszeripar bár előírja a megfelelő fogyasztói tájékoztatást, ez azonban csak a csomagoláson található jelölésekre korlátozódik, nem pedig a termék élettani hatásaira. Az adalékanyagok általában nem önmagukban, hanem más kockázati tényezőkkel társulva okoznak egészségügyi károsodást, s míg egy részük ártalmatlan, más anyagok „szükséges rosszként” vannak jelen élelmiszereinkben. Tóth Gábor könyvében vállalkozott a színezékek, tartósítószerek, édesítőszerek, emulgeátor, habzásgátló, stabilizátor, savanyúságot szabályozó és egyéb kémia anyagok élelmiszeripari használatának fő területei, s veszélyességük mértékének bemutatására, rendszerezésére.

„Az E-számokról őszintén” című könyv elolvasás után mi magunk is egészségtudatos vásárlókká válhatunk, megtanuljuk mely állományjavítók, színezékek mennyire ártalmasak, egyáltalán ártalmasak-e és mit tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. Tóth Gábor könyvét tehát ajánljuk az egészségtudatos táplálkozás iránt fogékony illetve elkötelezett olvasóknak. „Az E-számokról őszintén” című kötet nagymértékben hozzájárul a rémhírek megcáfolása és a valós tények feltárása által az igazság megismeréséhez.

Tóth Gábor: Az E-számokról őszintén című könyve korlátozott példányszámban kapható a Gyepűben !