Az ember életében egyszercsak eljön az a pillanat, amikor magába száll, megpihen, elgondolkodik az élet nagy kérdésein. Rendszerint rájön, hogy feladata van, meg kell keresnie a saját útját, meg kell találnia a válaszokat a kérdésekre. Ezt nem lehet csak úgy a mindennapi gürizés mellett megélni, megérteni. Hangulat kell hozzá, megfelelő körülmény ahhoz, hogy meghalld saját belső hangodat, ezt nem lehet elsietni, elkapkodni, mert a válasz nem fog tudni megérkezni. Legjobb ilyenkor elvonulni a város zaja elől, legalábbis a mindennapi mókuskerékből ki kell mindenképp szakadni. Ha tehejük, menjünk el zarándokolni, (én még sajnos nem tudtam összehozni) mert állítólag a legjobb alkalom kipróbálni a határainkat, meghallani a válaszokat…

Kató Csabával és feleségével, Ágotával beszélgettünk az Élet Gyöngyei- Via Margaritarum zarándokút főszervezőivel,  Az élet gyöngyei zarándokkönyv készítőivel.

Ernő: Mit kell tudnunk az Élet gyöngyeiről?

Ágota: Az Élet gyöngyei egy kis könyvecske, amely az Élet gyöngyei zarándokút lelki ívét adja, az útvonal leírása mellett elmélkedéseket, irodalmi szemelvényeket, szentekről szóló legendákat is tartalmaz.

Ernő: Ha jól tudom, tartozik hozzá egy gyöngysor is.

Ágota: Igen, egy 18 gyöngyből álló gyöngysor tartozik hozzá. Minden gyöngynek külön jelentése van. Az ötlet maga Martin Lönnebo svéd evangélikus püspöké, aki ezt a gyöngyökből álló füzért használta elmélkedésihez. Amikor másokkal is megosztotta imádságának gyümölcsét, egyre többen szerettek volna ilyen gyöngysort.  A gyöngyök  az élet egy-egy területét jelenítik meg. Segít szembenézni, rákérdezni ezekre a területekre. A könyvecske tartalmazza a gyöngyök jelentését kibontó gondolatokat.

Ernő:  Meséljetek a zarándokútról. Úgy tudom, a Camino magyar megfelelőjének számít.

Csaba: Nem egészen. Nem a Camino magyar megfelelőjének mondanám, hanem inkább a kiegészítőjének. Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy a Szent Jakab sírjához vezető középkori zarándokút keleti szakaszának számít a Via Margaritarum. A középkori írásos emlékek szerint hazánk volt Európa legkeletibb országa, ahonnan zarándokoltak még Compostelába. A két leghíresebb zarándokunk Tar Lőrinc és Krizsafánfy György volt, az előbbinek a birtoka Mátraverebély-Szentkúttal volt határos, az utóbbi Nagy Lajos királyunknak volt a kapitánya, aki a Mariazell-i bazilikát építtette. Így mondhatjuk, hogy ezen a két személyen keresztül is összekapcsolódik Mátraverebély-Szentkút, Mariazell és Santiago de Compostela.

Kató Csaba és Ágota az Élet Gyöngyei zarándokút főszervezői

Csaba és Ágota

Visszatérve a zarándokútra, előszöris azt kell tudni, hogy két út van: egy 170 km-es út, mely indul Szent Margit sírjától, áthalad Csobánkán, Kismaroson, Érsekvadkerten, Nógrádsipeken keresztül Mátraverebély-Szentkútig, ahol zarándokoklevelet kap a zarándok. Ezt a rövidebb zarándokutat 5-6 nap alatt érdemes megtenni.

A hosszabb útra vállalkozó zarándokok itt megpihenve továbbindulhatnak Mariazell-be. Ez az út 860 km-es és kb 30 napot vesz igénybe.

Az Élet Gyöngyei zarándokút résztvevői

Közös elmélkedés

Ernő: Hol szállhatnak meg a zarándokok?

Csaba: A zarándokút mentén a középkori ispotályok mintájára létrehozott zarándokszállások várják azokat a zarándokokat, akik a zarándokkönyvben aláírásukkal vállalják a zarándoklét feltételeit.

Ernő: Mi a célja a zarándokútnak?

Csaba: Az elsődleges célja nemzetünk lelki megújulásának szolgálata. Mint minden zarándoklat, úgy az Élet Gyöngyei zarándoklat is segítséget jelenthet a hívőknek, de az útkeresőknek is, hogy megtapasztalják Isten jelenlétét, hogy kipróbálhassák fizikai határaikat, megtapasztalják lelki erejüket, képességeiket. A zarándoklás az élet valós értékei felé fordíthatja szívüket, amiket a fogyasztói magatartás eddig elzárt tőlük.

Reméljük, sikerült felkeltenünk azok érdeklődését is, akik eddig nem hallottak erről a zarándokútról.

Bővebb felvilágosítást a www.viamargaritarum.info honlapon találtok.

A könyvecskét meg megvásárolhatjátok  nálunk: Nyitólap- Kiemelt portékák

A fényképek a www.viamargaritarum.info tulajdona.

Zarándokútlevél az Élet Gyöngyei zarándokúthoz

Zarándokútlevél- a könyv

Az Élet Gyöngyei zarándokút rövidebb szakaszának célje

Mátraverebély- Szentkút

Mátraverebély-Szentkút, az Élet Gyöngyei zarándokút rövidebb szakaszának végállomása

A Szentkúti Madonna

Kató Csaba, az Élet Gyöngyei zarándokút főszervezője

Csaba a zarándokút végén