Először pár gondolat: a zakuszka eredetileg örmény étel, de Erdélyben nagy hagyománya van az elkészítésének, és szinte nincs is olyan háziasszony, aki elmulasztaná a zakuszka befőzését. Érdekes módon, ez az ételféle elkészítése megmaradt a hagyományos házi elkészítés keretein belül, a multicégek még nem kifejezetten raboltak rá a zakuszka-témára. Hála Isten! Így nem lustulnak el háziasszonyaink, mint a lekvárok esetében például, és megmaradnak a jó házias ízek, kinek-kinek szája-íze szerint.

Na de térjünk vissza a zakuszkára: ez egy zöldségpaszta, ha úgy tetszik. Kápiapaprika, paradicsompaprika, paradicsom, hagyma és általában padlizsán keveréke. A padlizsánt lehet helyettesíteni gombával vagy babbal. Van, ahol répát is főznek bele. Friss házikenyérre kenve mennyei eledel, mi leginkább így fogyasztjuk.

Érdemes napérlelte zöldségeket beszerezni, már amennyire ez manapság lehetséges.  Szükség lesz egy darálóra is.

A padlizsános zakuszka (hagyományosnak mondható) változat receptje:
2kg paradicsompaprika, 2kg kápia, lehet közte pár db zöldpaprika is, 1kg vöröshagyma, 4 kg padlizsán, fél kg murok, 1 liter olaj, 1 liter paradicsomlé (ha van rá lehetőség, házi legyen), babérlevél, só, bors, cukor, szalicil
A paszulyos változat receptje:
1kg paradicsompaprika, 1 kg kápia (lehet közte zöldpaprika is), fél kg vöröshagyma, fél liter olaj, 80 dkg főtt szemespaszuly, kb. fél liter paradicsomlé, babérlevél, só, bors, cukor, esetleg csípőspaprika, szalicil.

Mi idén ezt a kétfélét készítettük, nem ragaszkodtunk szigorúan a fenti recepthez, ki lehet egészíteni, ha valaki úgy gondolja, kevés az olaj vagy a bab, lehet pótolni. Kb. 30db kisebb üveg lett belőle. Érdemes kisebb üvegekbe tölteni, mert ha nem eszitek meg egyszerre, pár napig jó még a hűtőben.

Az elkészítése:

A padlizsánt szabad tűzön odatettük sülni, utána a kápiát is. Idén próbáltuk ki, hogy megsütöttük a paprikákat is, nem daráltuk le nyersen, és nagyon finom lett, ajánlom!

Aztán húsdarálón ledaráltuk a murkot (répát), a hagymát és a paradicsompaprikát.

Az olajban a hagymát odatettük főni, utána a murkot és a paradicsompaprikát is, babérlevéllel és sóval  fűszereztük.

Amint felfőtt, lassú tűzön gyakran kevergetve majdnem 2 órát főztük, amíg a répa meg a paradicsompaprika teljesen szét nem főtt.

Fő a zakuszka

Fő a zakuszka

A paszulyosnak valót, miután megfőttek a zöldségek, összekevertük a paszullyal. A babot mi nem törtük össze, de van, aki pasztásítja, mielőtt beleteszi. Ki hogy érzi. Paradicsomlével hígítottuk, összerotyogtattuk és üvegekbe tettük.

Babos (fuszulykás) zakuszka

Babos (fuszulykás) zakuszka

A padlizsános zakuszkánál ott maradtunk el, hogy főztük két órán át a ledarált hagymát és paradicsompaprikát az olajfürdőben. Azoknak, akik ódzkodnak az olajmennyiségtől: meg fogtok lepődni, mennyire felveszi az olajat a sok zöldség. Nem kell félni, nem fog tocsogni benne, hanem szép sima, kenhető lesz a zakuszka.

Szóval: miután péppé főtt az egyveleg, következik az összevágott sült padlizsán és sült kápia. Ezt össze kell rotyogtatni az eddigiekkel meg a paradicsomlével. Nem árt kóstolgatni, és ízlés szerint tenni bele még sót, cukrot.

Padlizsános (vinetés) zakuszka

Padlizsános (vinetés) zakuszka

Amint összeértek, és az olaj feljött a tetejére, lehet kiönteni üvegekbe. A sterilizált üvegekbe beleöntöttük, megszórtuk egy késhegynyi szalicillel, a tetejére egy fél kisujjnyi forró(!) olajat öntöttünk, rácsavartuk az üveg tetejét és száraz dunsztba tettük.

Íme a végeredmény, amit dobói házikenyérre kenve vacsorára el is pusztított a család:

Kész a zakuszka

Kész a zakuszka

Jó étvágyat!

Ha van kedvetek, küldjetek zakuszka-változatokat!