Zetényi Csukás Ferenc (1969-  ) hadtörténeti kutató, a Szent György Lovagrend tagja. Örök szerelme a történelem, a magyar történelem. Azt vallja, hogy „a történelem az élet tanítómestere, de csak akkor, ha az igaz, és nem tudatosan ferdített valótlanságokból áll össze”. Műveiben ő maga is a valós történelmi események feltárására és továbbadására törekszik.

“Az utolsó bevetés” című történelmi témájú könyvében vitéz nagybányai Horthy István utolsó bevetésével és halálnak körülményeivel foglalkozik.

Horthy István repülőbalesetével úgy véli, Magyarország „reménysége” halt hősi halált. Zetényi Csukás Ferenc célul tűzte ki, hogy ledönti a főhadnagy úr repülőszerencsétlensége után napvilágot látott legendákat, s az összes alternatívát felgöngyölítve kíván választ adni a Horty István halála körüli kérdésekre „Az utolsó bevetés” című könyvével.

Zetényi Csukás Ferenc Az utolsó bevetés című könyvének elkészültét hosszas levéltári kutatómunka előzte meg, közel háromszáz képpel, a korabeli sajtó és média állásfoglalásaival és szemtanúk visszaemlékezéseivel illusztrált munkája egyedülálló e témában. Horthy István közvetlen katonai parancsnoka és barátja volt Zetényi Csukás Kálmán repülő alezredes, akivel a szerző rokonságban állt. Az elfogultság vádjának elkerülése érdekében Zetényi Csukás Ferenc a tényfeltárás objektív módját választotta művében. A szerző azt sem tartja véletlennek, hogy hozzá kerülhetett Horthy István személyes hagyatéka, és Farkas György, a kormányzó-helyettes egykori tisztiszolgájának katonai öröksége és harci naplója a Farkas családtól, mely napló szinte percről percre, óráról órára, és napról napra követi Horthy István fronton töltött életének minden apró mozzanatát, történését.

Hogy mi történhetett 1942. augusztus 20-án reggel 5 óra 7 perckor az Ilovszkojei repülőtér légterében? Az alkoholos befolyásoltságról szóló pletykáktól a pilótahiba és a vadászgép műszaki meghibásodásának kérdésén keresztül a német szabotázs lehetőségéig mindent alaposan körbejár Zetényi Csukás Ferenc. A köztudatban a német „merénylet” ténye terjedt el a leginkább, miszerint Horthy István angolszászokkal való szimpátiája és nyílt titokként ismert náciellenessége révén vált a németek által kitervelt és végrehajtott merénylet áldozatává. Könyvében Zétenyi Csukás Ferenc alaposan utánajárt ennek a kérdésnek is. Ezen kérdések megválaszolásával kíván tisztelegni a szerző Horthy István katonai pályafutása és hősi halála előtt.

Zétenyi Csukás Ferenc: Az utolsó bevetés c. könyve 15% kedvezménnyel kapható a Gyepűben!